Δόμηση εκτός σχεδίου

Για να επιτευχθεί ο έλεγχος των τίτλων και προκειμένου φυσικά να συνταχθεί το τοπογραφικό διάγραμμα για οικοδομική άδεια πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα υλοποιημένα όρια της ιδιοκτησίας καθώς και μία ικανοποιητική ακτίνα πέριξ του γηπέδου για να υπάρχει μία πλήρης εικόνα του χώρου.

Η απαιτούμενη κλίμακα των τοπογραφικών για οικ. άδεια στην εκτός σχεδίου περιοχή είναι η κλίμακα των 1:500 και μόνο στη περίπτωση που έχουμε ένα πολύ μεγάλο γήπεδο και προκειμένου να αποφύγουμε ένα τεραστίων διαστάσεων τοπογραφικό συζητάμε για άλλη κλίμακα όπως 1:1000 κ.λ.π.


Στην περίπτωση που δεν υφίσταται υλοποιημένα όρια ή εάν η υλοποίηση των ορίων είναι ελλιπής, τότε πρέπει :

  1. Σε περίπτωση διανομών Υπ. Γεωργίας να γίνει εφαρμογή των ορίων και ότι συνεπάγεται τεχνικά αυτό.
  2. Σε περίπτωση παλιών ιδιοκτησιών ή θα γίνει μία προσπάθεια εφαρμογής των τίτλων της ιδιοκτησίας και των ομόρων εφόσον φυσικά υπάρχουν και με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει παράλληλα η σχετική συνεργασία με τους όμορους ιδιοκτήτες και η σχετική αποδοχή της λύσης ή το συνηθέστερο και πρακτικά πιο σωστό θα υποδειχθούν τα όρια από τους ιδιοκτήτες με δική τους ευθύνη ύστερα από την όποια συνεννόηση τους με τους όμορους.


Αυτό που θα τονίζεται ιδιαίτερα είναι ότι εάν από την εφαρμογή ή την υπόδειξη διαπιστώνεται ότι τμήμα του γηπέδου καταλαμβάνεται υπό του ομόρου με υλοποιημένα όρια (περίφραξη, τοίχο, ξερολιθιά κ.λ.π), το τμήμα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσον αφορά αρτιότητα – οικοδομησιμότητα, την δόμηση και εκμετάλλευση κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η οικοδομική άδεια εκδίδεται στο “καθαρό” οικόπεδο ή γήπεδο και ότι το υλοποιημένο όριο είναι δεσμευτικό.

Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διεκδίκηση τμήματος γης πρέπει να επιλυθεί δια της δικαστικής οδού και μετά να αποτελέσει αντικείμενο δομικής εκμετάλλευσης σε ζητούμενη οικοδομική άδεια.
Π.Ν.Ν

Similar Posts