Αλλαγές στους δασικούς χάρτες

Οι δασικοί χάρτες βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τη σύνταξή τους. Τα περισσότερα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι σε σωστή κατεύθυνση, αν και για μερικά είναι αμφίβολη, η επιτυχημένη εφαρμογή τους, μιας και η εκ νέου προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ είναι αναμενόμενη.

Μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα για τις περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων ή “εύκολων” ενστάσεων. Ειδικά για τα πρόδηλα σφάλματα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η μη επί της ουσίας εξέταση τους και η απόρριψή τους.

Αν ο πολίτης έκανε συγχρόνως και αντίρρηση, “κέρδιζε” την παραπομπή της υπόθεσης του σε επιτροπή, ενώ “έχανε” συγχρόνως χρόνο μιας και η εξέτασή του καθυστερούσε. Σε περίπτωση που δεν έκανε αντίρρηση το πρόδηλο σφάλμα δεν διορθωνόταν.

Επομένως, σε όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να εξεταστούν γρηγορότερα και να αποσυμφορηθεί το έργο των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων.

Άλλα δύο ζητήματα που συζητούνται έντονα τις τελευταίες μέρες, αφορούν στη στελέχωση των επιτροπών αυτών, αλλά και στην έγκαιρη ενημέρωση των επαγγελματιών τους οποίους αφορά η κύρωση των δασικών χαρτών.

Η στελέχωση των επιτροπών αντιρρήσεων δασικών χαρτών πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ειδικά για ζητήματα που αφορούν τη γεωμετρική τεκμηρίωση των αποφάσεων τους. Η ενίσχυση αυτή πρέπει να γίνει και νομοθετικά.

Όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των επαγγελματιών τους ποιους αφορά άμεσα η κύρωση δασικών χαρτών, υπήρξε πρόσφατα παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Από τη μία πλευρά, η πολιτεία και τα όργανα της, οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα, όλους τους επαγγελματίες (Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς, Δασολόγους, Συμβολαιογράφους) και αν είναι δυνατόν ακόμα και προσωποποιημένα με την αποστολή email.

Από την άλλη πλευρά, κανείς επαγγελματικός κλάδος δεν μπορεί να έχει προνομιακή αντιμετώπιση, έναντι των πολιτών ή άλλων επαγγελματιών, γνωρίζοντας πριν την έκδοση μιας διοικητικής πράξης το περιεχομένου της. Άλλωστε η ισχύς της ξεκινά με την έκδοση της. Επομένως, είναι κομβικής σημασίας η δημοσιοποίηση, που πρέπει να γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, σε όλους, και έγκαιρα στους εν λόγω επαγγελματίες.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται κυρίως σε παραλείψεις ή κακή ενημέρωση και όχι στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Το εν λόγω νομικό πλαίσιο ορίζει ότι, αν μια περιοχή είναι δασική, για την μεταβίβαση της απαιτείται σχετικό πιστοποιητικό από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Στην περίπτωση που δεν είναι δασική, βεβαιώνεται από υπεύθυνη δήλωση επί τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις δασικές εν γένει εκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την κύρωση του δασικού χάρτη, πρέπει να γίνεται έλεγχος αν ένα αγροτεμάχιο είναι δασικό ή όχι.

Κλείνοντας, αναμένεται με μεγάλη προσμονή από όλο τον τεχνικό κόσμο οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν, ώστε να λυθούν το συντομότερο τα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν μπλοκάρει την εκμετάλλευση πολλών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου και είναι αδύνατη η μεταβίβαση τους ή έκδοση οικοδομικής άδειας.

Μιχάλης Καλογιαννάκης

Πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ

Similar Posts