Το Κτηματολόγιο λειτουργεί κανονικά

Η κυβέρνηση κατέβασε ρολά σε όλα… αλλά ξέχασε τα γραφεία κτηματογράφησης

Παρά το γενικό lockdown της αγοράς και τους μεγάλους περιορισμούς στις μετακινήσεις, από τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται ότι… ξέφυγαν τα γραφεία κτηματογράφησης!

Όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά η συνέχιση της λειτουργία τους προκαλεί αιτία άσκοπων μετακινήσεων, παρά τις οδηγίες που δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες από την Ελληνικό Κτηματολόγιο για διεκπεραίωση των συναλλαγών ηλεκτρονικά και για την εξυπηρέτηση των απολύτως αναγκαίων περιστατικών λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Ο κόσμος δεν υπακούει και συνεχίζει να προσέρχεται στα γραφεία κτηματογράφησης για να υποβάλλει τις δηλώσεις του, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν οι ανάδοχοι των μελετών του «ΚΤΙΜΑ 16», ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν οργανωμένα να επισκεφτούν τα γραφεία σε μεταγενέστερο χρόνο ή άνευ ραντεβού χωρίς καμία επίπτωση.

«Δεν υπάρχει τίποτε επείγον ή κατεπείγον σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον ή άμεσα, κατόπιν  αιτήματος του ενδιαφερόμενου» αναφέρουν. Πόσο μάλλον που μια σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες που χορηγούν έγγραφα για το κτηματολόγιο (π.χ δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία κ.α) δεν λειτουργούν.

Όπως δηλώνει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ) κ. Σωτήρης Λιάρος, ακόμη και χθες πρώτη ημέρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, την  καραντίνα έσπασαν επαγγελματίες μηχανικοί, οι οποίοι προσήλθαν στο γραφείο κτηματογράφησης στον Πύργο με δεκάδες φακέλους πελατών τους ανά χείρας αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Μάλιστα ένας εξ αυτών, συνοδευόταν από το λογιστή του συμπληρώνοντας  ψευδή δήλωση μετακίνησης ότι δήθεν πηγαίνει στην εφορεία!

Η δικηγόρος του γραφείου κτηματογράφησης αρνήθηκε να παραλάβει την δήλωση, φοβούμενη τυχόν ποινικές κυρώσεις από την στιγμή που έχει διαταχθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και εστάλη σχετικό ερώτημα στο κτηματολόγιο. Η απάντηση που δόθηκε αργά χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του κτηματολογίου κ. Δημήτρη Σταθάκη είναι ότι η πολιτεία ενθαρρύνει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών «σταθμίζοντας την αναγκαιότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη για τη συνέχιση της κτηματογράφησης…».

Το γεγονός ότι ο κόσμος αψηφεί τους κινδύνους αποδεικνύεται και από  το γεγονός ότι στο γραφείο κτηματογράφησης στον Πύργο, που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα από την επιδημία μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα συλλέγονταν 500 δικαιώματα, κάτι που δείχνει ότι η αγορά κινείται!

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν αποτελεί και η περίπτωση του Βόλου. Στην περιοχή παραμένει σε λειτουργία  το γραφείο κτηματογράφησης μέσα στο Πανθεσσαλικό στάδιο, παρά το γεγονός ότι ο χώρος έχει σφραγιστεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να βγαίνουν έξω για να παραλάβουν τις δηλώσεις των ιδιοκτητών.

Ζητούν αναστολή λειτουργίας οι μελετητές

Ο κλάδος των μελετητών μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση των συναλλαγών για τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους έχει ζητήσει με πρόσφατη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης, Πολιτικής Προστασίας αλλά και την διοίκηση του κτηματολογίου την αναστολή λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης.

Όπως αναφέρουν, «παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο έκρινε αναγκαίο να επέμβει πρόσφατα στην εξέλιξη των υπό εκπόνηση μελετών κτηματογράφησης και να παρατείνει την περίοδο εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων για όλες τις μελέτες, λόγω χαμηλού ποσοστού δηλώσεων, δυστυχώς δεν επεδείχθη η ίδια σπουδή για την προσαρμογή του έργου στις – σαφώς μείζονος σπουδαιότητας – έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία».

Από τα μέτρα, τονίζουν, απουσιάζει κάποια πρόνοια για την προσαρμογή της λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας στη νέα υγειονομική απειλή, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικότερα τη χώρα μας. Και αυτό όπως σημειώνουν παρά το γεγονός ότι, εντός των Γραφείων Κτηματογράφησης, συγχρωτίζεται καθημερινά το στελεχιακό δυναμικό των αναδόχων, με πλήθος κόσμου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού.

Οι ανάδοχοι των μελετών κτηματογράφησης, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το κτηματολόγιο δεν επαρκούν καθώς περιορίζονται στην προτροπή να «περιορίσουν» τις επισκέψεις των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς όμως καμία οδηγία στους αναδόχους, οι οποίοι, ελλείψει αντίθετης πρόβλεψης, εξακολουθούν να παρέχουν με όλο τους το προσωπικό και τους συνεργάτες τις υπηρεσίες τους στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Όπως αναφέρουν, οι οδηγίες που τους έχουν σταλεί επιβάλλουν να ανασταλούν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, γεγονός  όμως που δεν αναφέρεται ρητά στις απαγορεύσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την λειτουργία του κτηματολογίου.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η φύση της συναλλαγής για να γίνει η παραλαβή της δήλωσης ιδιοκτησίας και να τηρηθεί η συνιστώμενη απόσταση των δύο μέτρων, δεν μπορεί να τηρηθεί στο κτηματολόγιο. Οι μελετητές επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ώστε η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στις περιπτώσεις των εμπρόθεσμων ραντεβού, να μην ορίζεται σαν εκπρόθεσμη από το σύστημα του Κτηματολογίου.

Υπογραμμίζουν ότι αν δεν υπάρξει αναστολή, η λειτουργία των Γραφείων Κτηματογράφησης θα είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, την υγεία των εργαζομένων και την υγεία των συναλλασσόμενων και ότι την ευθύνη την αναλαμβάνει αποκλειστικά το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Μαριάννα Τζάννε

newmoney.gr

Similar Posts