Δασικοί χάρτες: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες ενστάσεις

Δεύτερη… ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες που κατέθεσαν αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων αλλά απορρίφθηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αναμένεται το πλήθος των συγκεκριμένων δηλώσεων να ακολουθήσει τη λογική των ενστάσεων και με αυτό τον τρόπο, να ελεγχθούν εκ νέου από τις επιτροπές αντιρρήσεων. Συγκεκριμένα, σε όσους πολίτες οι Δ.Δ. δεν έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις τους, αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν ξανά σε αίτημα, με τη μορφή αντίρρησης, προκειμένου να διασφαλίσουν την περιουσία τους.

Ηδη έχουν προωθηθεί στις ΕΠΕΑ ως αποδεκτά 12.462 αιτήματα προδήλου σφάλματος, με τον συνολικό αριθμό (και αντιρρήσεις) να ανέρχεται στις 174.718. Μάλιστα, κατά το ΥΠΕΝ, έως το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός θα μηδενίσει, καθώς θα διπλασιαστεί το προσωπικό και η διαδικασία επιτέλους θα «κυλήσει».

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ προβλέπεται η κύρωση των δασικών χαρτών να γίνεται σταδιακά, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων ανά δήμο (και όχι ανά περιφερειακή ενότητα που γινόταν ως τώρα). Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί η απόφαση της επιτροπής ως δικαιολογητικό για μεταβίβαση επειδή δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη και έτσι οι ιδιοκτήτες περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη την Π.Ε., να φανεί δηλαδή τι είναι και τι όχι δασικό, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Αποτέλεσμα αυτού, με τις δύο συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι πολίτες που παραμένουν επί έτη με «δεμένα χέρια» να έχουν πλέον την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ενέργειες, ενώ παράλληλα αναμένεται να μπει τέλος και σε πληθώρα άλλων υποθέσεων, όπως για παράδειγμα εκείνων που λάμβαναν διφορούμενα μηνύματα καθώς οι μεν Διευθύνσεις Δασών έδιναν το πράσινο φως για τα πρόδηλα σφάλματα, αντίθετα από τις επιτροπές που τα ακύρωναν και τελικά είχαν δύο αποφάσεις από το κράτος, χωρίς ωστόσο να ξέρουν ποια επικρατεί.

Οσον αφορά στην καυτή πατάτα των οικιστικών πυκνώσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται για τους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων να φέρει ένα είδος διατήρησης, για όσους όμως δεν βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες τόσο με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά λόγω του χαρακτηρισμού τους ως οικιστικών πυκνώσεων και σε δεύτερη φάση, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εξηγεί τις επιμέρους λεπτομέρειες, θα εξετάζεται ανά περίπτωση η κάθε πύκνωση. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν περιουσίες εντός πυκνώσεων, αφενός θα μπορούν να κάνουν αντίρρηση και αφετέρου να υπαχθούν σε μία ρύθμιση για να μη θεωρούνται κατεδαφιστέοι μέχρι να ελεγχθούν. Π.χ. αν μια ιδιοκτησία βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, θα είναι ανέφικτο να… διατηρηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.» της Κυριακής, πρόκειται να «αποσυμφορηθεί» το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), καθώς θα διασαφηνισθεί ποιες είναι οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει πριν από το 1975 σε αλλαγή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων. Θα προβλεφθεί, επίσης, ότι μετά τη διευκρίνιση αυτή θα αναμορφωθούν αναλόγως και οι δασικοί χάρτεςπου έχουν ήδη καταρτισθεί.

Το αλαλούμ των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που βρίσκονται στα συρτάρια των επιτροπών αναμένεται να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του έτους, αφού θα διπλασιάσει τις επιτροπές (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300) και θα δώσει κίνητρα, ώστε να τρέξουν επιτέλους τη διαδικασία. Παράλληλα, όταν μια ένσταση έχει ολοκληρωθεί και τυπικά, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να περιμένει να κυρωθεί ο χάρτης στην περιοχή του αλλά με το σχετικό έγγραφο που θα παραλαμβάνει, θα μπορεί να προχωρά σε πώληση ή μεταβίβαση του ακινήτου του.

Ως προς τη σύνθεση των ΕΠΕΑ προβλέπεται ότι αποτελούνται από έναν δικηγόρο τουλάχιστον παρ’ εφέταις υποδεικνυόμενο από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο ή έτερο δικηγορικό σύλλογο της επικράτειας, με τους αναπληρωτές του, ως πρόεδρο, β) έναν δασολόγο ή δασοπόνο ή γεωπόνο ΠΕ, υπάλληλο του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και γ) έναν μηχανικό που έχει δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος, υποδεικνυόμενο από τον οικείο επιστημονικό σύλλογο ως μέλη.

Παράλληλα, προβλέπεται η αποζημίωση ή κατ΄ αποκοπήν αμοιβή των μελών των ΕΠΕΑ με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά παρέκκλιση του ν. 4354/2015.

Οι ΕΠΕΑ, με εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο εκάστου έτους, συνεδριάζουν υποχρεωτικά 4 φορές ανά μήνα, θα εξετάζουν 50 υποθέσεις ανά συνεδρίαση, ενώ στις διατάξεις του νομοσχέδιου υπάρχει πρόβλεψη και για δημιουργία ενός Μητρώου Μελών των Επιτροπών στο οποίο θα μετέχουν 30 αναπληρωματικά μέλη από κάθε κατηγορία προκειμένου να μπορούν να συνεδριάζουν και σε περιπτώσεις κωλύματος των μελών.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

eleftherostypos.gr

Similar Posts