- -

Επαναχάραξη του αιγιαλού-παραλίας του οικισμού Αλκυόνας Κατακόλου

ΑΛΚΥΟΝΑ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ – ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Αυτή τη στιγμή μετά από πολύ αγώνα κερδήθηκε η πρώτη μάχη. Κερδήθηκε με την επιμονή και το πείσμα όλων των κατοίκων. Με τη συμβολή βουλευτών, αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που ενημερώθηκαν και του Δήμου. Καταφέραμε να κάνουμε γνωστά τα δίκαια αιτήματά μας, να υιοθετηθούν από τους αρμόδιους φορείς και να έχουμε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Η ολοκλήρωσή του προϋποθέτει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του Υπουργού και να ολοκληρωθεί με την επαναχάραξη του αιγιαλού-παραλίας στην περιοχή Αλκυόνας , ακόμη είμαστε χωρίς δικαίωμα επαναχάραξης. Η αλλαγή από οικοδομική σε ρυμοτομική γραμμή αναφέρεται στις χαράξεις και επαναχαράξεις που θα γίνουν με το νέο νόμο μελλοντικά και όχι στις παλαιότερες χαράξεις .

ΘΕΜΑ: Εγρήγορση του Δήμου και των Βουλευτών της Ηλείας να πιέσουν το Υπουργείο Οικονομικών να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του και την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας για επαναχάραξη του αιγιαλού-παραλίας, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των κατοίκων του οικισμού Αλκυόνας Κατακόλου.
Σας ενημερώνουμε ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα στη μάχη που δίνουμε, με τις συντονισμένες ενέργειες όλων, για να κατοχυρώσουμε τις περιουσίες των παραλιακών ιδιοκτητών του οικισμού της Αλκυόνας.


• Έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και παραλίες, η πρότασή μας «τα όρια της παραλίας να μη θίγουν τη ρυμοτομική γραμμή, εφόσον υπάρχει σχέδιο πόλης».
• Υποσχέθηκαν επίσης να φέρουν ρύθμιση ( και εκκρεμεί να το δούμε στην πράξη) να έχουμε το δικαίωμα αιτήματος επαναχάραξης του αιγιαλού με συγκεκριμένα στοιχεία. Το αίτημα ήδη το έχουμε καταθέσει και το διεκδικούμε.


Ο συντονισμένος αγώνας μας έφερε αποτέλεσμα και χρειάζεται συνέχιση, χωρίς καμιά επανάπαυση, για να ολοκληρωθεί.
Οι ενέργειες που κάναμε ήσαν οι παρακάτω:


1) Στις 15/11/2022 κάναμε αίτημα 45 άτομα στην Κτηματική Υπηρεσία για την επαναχάραξη αιγιαλού-παραλίας, με στοιχεία που αποδείκνυαν τα λάθη στη χάραξη και ζητήσαμε να συνεδριάσει. Μας αγνόησαν και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Συνήγορο του Πολίτη για να παρέμβει και συνεδρίασαν για το θέμα μας τελικά στις 19/10/2023. Η απόφασή τους ήταν ομόφωνα αρνητική, δεν πήραν υπόψη τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία μας, ούτε καν μας την κοινοποίησαν και την πληροφορηθήκαμε από το Συνήγορο του Πολίτη.
2) Η Κτηματική Υπηρεσία δεν δεχόταν ούτε νέα αίτηση με νέα στοιχεία ούτε δεχόταν να κάνουμε ενδικοφανή προσφυγή που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο διότι ο νόμος προβλέπει την δημοσίευση της απόφασης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και σε περίπτωση αρνητικής απόφασηςπου δεν άλλαξε κάτι υπάρχει νομοθετικό κενό, γι αυτό ζητήσαμε πάλι τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη.
3) Την 01/02/2024 στείλαμε μέιλ στην Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Τμήμα Β-Αιγιαλού και Παραλίας ( υπόψη του κυρίου Γεωργίου Αβραάμ που είναι ο προϊστάμενος), με κοινοποίηση στο πρωθυπουργικό μέιλ, που διαμαρτυρόμαστε γιατί με την συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών παραβιάζονται οι νόμοι και χάνουμε τις περιουσίες μας. Στείλαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τη μεγάλη πρόσχωση της παραλίας από τον λιμενοβραχίονα που δικαιολογεί τον επανακαθορισμό του
αιγιαλού και της παραλίας. Κάναμε γνωστό ότι υπήρχε νομοθετικό κενό να εξασκήσουμε το δικαίωμα της προβλεπόμενης από το νόμο το νόμο ενδικοφανούς προσφυγής.
4) Στις 6/2/2024 κάναμε αίτημα στο Δήμαρχο Πύργου, δίνοντάς του όλα τα στοιχεία, να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας στην Κτηματική Υπηρεσία και λάβαμε την υπόσχεση πως θα το εξετάσει.
5) Ευτυχώς στις 9/2/2024 την καθυστέρηση του Δήμου κάλυψε ο κ. Αβραάμ από τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας τμήμα Β αιγιαλού και παραλίας, τηλεφώνησε στον κύριο Άγγελο Νικολόπουλο να τον ρωτήσει αν έλαβε μέιλ ενημερωτικό ότι είχε στείλει στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας τα έγγραφα που του είχαν σταλεί . Την 11/2/2024 σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Αβραάμ μας παρέπεμψε στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας για να καταθέσουμε νέα αίτηση.
6) Στις 9/2/2024 έγινε η πολυδιαφημισμένη συνάντηση για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Ηλείας (στην οποία παρέστησαν ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. , όχι όμως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνο για τις χαράξεις του αιγιαλού και παραλίας ) , οπότε είχαμε έντονες ανησυχίες , για το λόγο αυτό στις 11/2/2024 κάναμε αίτηση στο Δήμο Πύργου να ξεδιαλύνει τις ανησυχίες μας ( δεν ήταν δυνατόν ο μελετητής να μην σεβαστεί την απόφαση για χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας που είναι νόμος του κράτους )και ζητήσαμε να κάνει σχόλια στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ( εμείς κάναμε αρκετά σχόλια).
7) Στις 13/2/2024 στείλαμε με μέιλ ενημέρωση σε όλους τους βουλευτές του Νομού και στο Δήμαρχο και αίτημα για στήριξη συγκεκριμένων αιτημάτων μας και προώθησης τροπολογιών στο νέο νόμο για τον αιγιαλό και παραλία, που θα εξασφάλιζε το νόμιμο δικαίωμα μας για επαναχάραξη.


4) Στις 21/2 /2024 κάναμε τελικά νέα αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία, με αρ. πρωτ 19899/21/02/2024 με συμπληρωματικά στοιχεία την μεγάλη πρόσχωση της παραλίας που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται από την επέκταση του λιμενοβραχίονα το έτος 2015 που ανέτρεψε την δυσμενή επίδραση του φράγματος του Αλφειού ποταμού.
5) Στις 23/02/2024 επανήλθαμε με νέο μέιλ σε όλους τους βουλευτές της Ηλείας και στο μέιλ του Δήμαρχου για τις αλλαγές που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν στον υπό συζήτηση νόμο στη Βουλή και να δεσμευτούν να προσπαθήσουν να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο νέο νόμο για να μην απορριφθεί και η νέα αίτηση που κάναμε στην Κτηματική, 46 άτομα αυτή τη φορά.
6) Στις 24/02/2024 στείλαμε μέιλ στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Νάγια Κόλλια με το οποίο κάναμε γνωστό το πρόβλημα μας και συνημμένα στάλθηκε η νέα αίτηση επαναχάραξης με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα της αποτύπωσης και ενημέρωση για το ιστορικό της υπόθεσης μας που εκκρεμούσε στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας από τις 15/11/2022 .
7) Στις 26/02/2024 κάναμε νέα αίτηση στον Δήμο, που ως τότε δεν είχε πάρει δημόσια θέση, να στείλει επιστολή του και να στηρίξει το αίτημά μας στην Βουλή, στον Υπουργό Οικονομικών και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να γίνουν οι συγκεκριμένες αναγκαίες αλλαγές στο νόμο. Στις 26/2/2024 επισκέφτηκε το Δήμαρχο μία ομάδα από εμάς και τελικά επιστολή συντάχθηκε την επομένη ημέρα με την
υπόδειξη του κυρίου Άγγελου Νικολόπουλου, την οποία παραλάβαμε την ύστατη στιγμή στις 14:11 της 27/2/2024 και την προωθήσαμε σε όλους τους αρμόδιους.


Αυτή τη στιγμή μετά από πολύ αγώνα κερδήθηκε η πρώτη μάχη. Κερδήθηκε με την επιμονή και το πείσμα όλων των κατοίκων. Με τη συμβολή βουλευτών, αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που ενημερώθηκαν και του Δήμου. Καταφέραμε να κάνουμε γνωστά τα δίκαια αιτήματά μας, να υιοθετηθούν από τους αρμόδιους φορείς και να έχουμε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Η ολοκλήρωσή του προϋποθέτει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του Υπουργού και να ολοκληρωθεί με την επαναχάραξη του αιγιαλού-παραλίας στην περιοχή Αλκυόνας , ακόμη είμαστε χωρίς δικαίωμα επαναχάραξης. Η αλλαγή από οικοδομική σε ρυμοτομική γραμμή αναφέρεται στις χαράξεις και επαναχαράξεις που θα γίνουν με το νέο νόμο μελλοντικά και όχι στις παλαιότερες χαράξεις .


Υποχρέωση των πολιτικών προσώπων ήταν και είναι να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα των κατοίκων.


Η νίκη ανήκει σε όλους και ηθικό δίδαγμα είναι να μάθουμε να διεκδικούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Άγγελος Νικολόπουλος

Similar Posts